ΠΑΓΩΝΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ / PAGONA ANTIGONE


Η Αντιγόνη Παγώνα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Ένα χρόνο μετά, η οικογένειά της μετακόμισε στο Μονακό όπου και μεγάλωσε.
Σπούδασε Τέχνη και Αγγλικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και Hotel Management στην Ελβετία. Το 2002 αποφάσισε να επιστρέψει στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε να εργάζεται στη ναυτιλιακή βιομηχανία.
Στην Ελλάδα σπούδασε επίσης Art & Interior design και έκανε μαθήματα φωτογραφίας με φωτογράφους της Luminus. Από τότε που αποφοίτησε το 2017, μπόρεσε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο πάθος της για τη ζωγραφική, το σχέδιο και τη φωτογραφία. Έχει πραγματοποιήσει 2 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, όπου έχει το ατελιέ της, και τα έργα ζωγραφικής και φωτογραφίας της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Αθήνα, το Ντουμπάι, την Ελβετία και το Μονακό.




"Απόπλους"

Έκθεση φωτογραφίας

Έναρξη έκθεσης: Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021, 11:00 π.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 6 - 27 Νοεμβρίου 2021

Τοποθεσία: "ΓΚΑΛΕΡΙ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ" ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κουντουριώτου 152, 18535

Ώρες λειτουργίας: 
Τρίτη Πέμπτη Παρασκευή, 10:00 - 14:00 & 17:00 - 21:00
Τετάρτη Σάββατο, 10:00 - 15:00

Η Γκαλερί του Νότου στον Πειραιά παρουσιάζει την ατομική έκθεση φωτογραφίας της Αντιγόνης Παγώνα με τίτλο “Απόπλους”, το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2021.
Πρόκειται για την δεύτερη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδος και όπως αναφέρει στον κατάλογο η ιστορικός Τέχνης Άννα Χασανάκου που επιμελείται την έκθεση. "Η Παγώνα στρέφεται και πάλι στην φωτογραφία τοπίου και πιο συγκεκριμένα στην θαλασσογραφία. Η ίδια, εργαζόμενη επί 20 και πλέον χρόνια στον τομέα της ναυτιλίας με έδρα την πόλη του Πειραιά, μας προσφέρει τις εικόνες των δικών της θαλασσινών περιπλανήσεων, επιστρέφοντας στο ίδιο το σημείο αφετηρίας της, στο λιμάνι του “Απόπλου” της, στον Πειραιά.
Βράχοι, ακτές, λιμάνια, πελάγη, λεπτομέρειες πλοίων αποτελούν την θεματολογία των εικόνων της που μεταμορφώνονται, καθώς δεν διστάζει να πειραματιστεί είτε με τους όγκους, τις επιφάνειες και τις οπτικές γωνίες, είτε απομονώνοντας λεπτομέρειες, είτε εκμεταλλευόμενη το φως και το χρώμα που συχνά τους προσδίδει μεταφυσική χροιά. Η Πάγωνα δημιουργεί λιτές εικόνες με έντονο μυστηριακό στοιχείο. Τα έργα της στέκονται άχωρα και άχρονα, χωρίς να μαρτυρούν συγκεκριμένη τοποθεσία ή χρονική στιγμή. Τα 2:1 κινηματογραφικά κάδρα χορταίνουν το μάτι του θεατή, ενώ η αυστηρότητα του τετραγώνου, σε άλλες περιπτώσεις, τον οδηγεί στο δικό της σημείο ενδιαφέροντος.
Η καλλιτέχνις, τόσο στις ζωγραφικές όσο και στις φωτογραφικές της απόπειρες, αναζητά πάντα τους τόπους που θα την οδηγήσουν σε μια διεργασία ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας. Η πραγματικότητα της πανδημίας και των συνεπειών της προσδίδουν στις εικόνες της μια θεραπευτική διάσταση, ιδωμένες ως μια όαση ελευθερίας και ψυχικής διαφυγής".

Επιμέλεια Έκθεσης: Άννα Χασανάκου
Ψηφιακή επεξεργασία / εκτύπωση φωτογραφιών: L,a,boutique Fine Art